
 

 
March 30, 2020 
 
Dear Whitney: 
 
Thank you for reaching out to the Center of Excellence for Protected Health Information 
(CoE-PHI) to request Technical Assistance related to federal health privacy laws.  
 
In response to your request dated November 22, 2019, regarding data linkages for 
information protected by HIPAA and 42 CFR Part 2, we have prepared the enclosed 
written response. We look forward to your thoughts on this response, and whether any 
additional information would be useful in implementing the information contained within 
this written Technical Assistance.  
 
Sincerely, 
The CoE-PHI Team 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The CoE-PHI is funded by the Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) 
to improve provider communication, treatment access, and quality of care for people receiving care for 

substance use disorder (SUD) and/or mental health (MH). The CoE-PHI is a partnership between Cicatelli 
Associates Inc. (CAI) and the Legal Action Center (LAC). 

  



 

 
 

DATA LINKAGE SYSTEMS AND PROTECTED HEALTH INFORMATION 
 
Question: In a data linkage system like the Linked Information Network of 
Colorado (LINC),1 how can participants share data protected by HIPAA and 42 
CFR Part 2 (Part 2)? 
 
Answer: Participants may share HIPAA- and Part 2-protected data with a data linkage 
system like LINC for the purpose of disclosing de-identified data to third parties; LINC 
and each participant must enter an agreement that meets the contractual requirements 
of HIPAA’s Privacy Rule and, if applicable, Part 2. The data linking hub may then re-
disclose the de-identified data to third parties, because neither HIPAA nor Part 2 
regulate disclosures of de-identified data. 
 
Discussion: A data linkage system like LINC involves two sets of disclosures: first, a 
disclosure from the participants to the linking hub; and second, a disclosure from the 
linking hub to the third-party end users. Each of these disclosures is discussed in turn 
below.  
 
Disclosures to linking hub: 
Participants may disclose HIPAA-protected health information (PHI) to a linking hub like 
LINC for the purpose of de-identifying the PHI, so long as there is a valid business 
associate agreement (BAA) authorizing this use of the PHI. 45 CFR § 164.504(e). The 
Office for Civil Rights (OCR), which promulgates and enforces the HIPAA Privacy Rule, 
squarely addresses this issue in written guidance: “A covered entity may use a business 
associate to de-identify PHI on its behalf only to the extent such activity is authorized by 
their business associate agreement.”2 The linking hub may only use and disclose the 
PHI for the purposes authorized by the BAA.3  
 
Participants may also disclose Part 2-protected patient-identifying information (PII) to a 
linking hub like LINC for the purpose of de-identification, but the mechanism for 
disclosure depends on whether the participant is (1) a Part 2 program,4 or (2) a lawful 
holder5 of Part 2-protected data. 
 

 
1 This technical assistance is based on documents provided by the Colorado Evaluation and Action Lab and information provided by 
telephone on Dec. 17, 2019. One key feature of the LINC system is that the linking hub only uses protected data for the purpose of 
de-identifying it, and only re-discloses de-identified data to third parties.  
2 OCR, “Guidance Regarding Methods for De-identification of Protected Health Information in Accordance with the Health Insurance 
Portability and Accountability Act (HIPAA) Privacy Rule,” (rev. Nov. 6, 2015), https://www.hhs.gov/hipaa/for-
professionals/privacy/special-topics/de-identification/index.html#coveredentities.  
3 See 45 CFR § 164.504(e) for all BAA requirements. For a sample BAA, see OCR, “Business Associate Contracts: Sample 
Business Associate Agreement Provisions,” (Jan. 25, 2013), https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/covered-entities/sample-
business-associate-agreement-provisions/index.html.   
4 A “Part 2 program” in an individual or entity receiving “federal assistance,” defined at 42 CFR § 2.12(b), that meets the definition of 
a “program,” 42 CFR § 2.11. Visit www.coephi.org for more resources about how to define “Part 2 program.” 
5 A lawful holder is an individual or entity that receives Part 2-protected patient identifying information through patient consent or as 
permitted by the statute or regulations, and is therefore bound by Part 2. See 82 Fed. Reg. 6052, 6068 (Jan. 18, 2017), available at 
https://www.federalregister.gov/documents/2017/01/18/2017-00719/confidentiality-of-substance-use-disorder-patient-records#p-364.  

https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/privacy/special-topics/de-identification/index.html#coveredentities
https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/privacy/special-topics/de-identification/index.html#coveredentities
https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/covered-entities/sample-business-associate-agreement-provisions/index.html
https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/covered-entities/sample-business-associate-agreement-provisions/index.html
http://www.coephi.org/
https://www.federalregister.gov/documents/2017/01/18/2017-00719/confidentiality-of-substance-use-disorder-patient-records#p-364


 

 
(1)  Participants that are Part 2 programs  

 
Part 2 programs may disclose PII to a linking hub like LINC so long as there is a 
qualified service organization agreement (QSOA) authorizing this use of the PII. 
42 CFR § 2.12(c)(4). SAMHSA, which promulgates Part 2, has not issued 
guidance on this topic, but the plain language of the regulations permits the use 
of QSOAs to provide “data processing” services to Part 2 programs. 42 CFR § 
2.11.  
 
Only Part 2 programs may use QSOAs to disclose PII to contractors. 42 CFR §§ 
2.11, 2.12(c)(4). Part 2 programs that are also HIPAA-covered entities should 
make sure the QSOA also meets the requirements for a BAA; the CoE-PHI is 
currently developing a sample template that meets the requirements for both a 
BAA and QSOA. 

 
 (2)  Participants that are lawful holders 
 

Data linkage participants that receive Part 2-protected data pursuant to patient 
consent for the purpose of payment or healthcare operations activities (i.e., third-
party payers) may re-disclose protected data to contractors to carry out 
payment/healthcare operations on their behalf. 42 CFR § 2.33(b). SAMHSA has 
published an illustrative list of permissible activities, including “business 
management and general administrative activities, including management 
activities relating to implementation of and compliance with the requirements of 
this or other statues or regulations.”6 De-identifying data likely constitutes 
business management or general administrative activities although SAMHSA has 
not issued guidance directly addressing this topic.  
 
Participants that are lawful holders must have a written contract with the linking 
hub, which provides that the linking hub “is fully bound by the provisions of Part 2 
upon receipt of the patient identifying information.”42 CFR § 2.33(c).7 Lawful 
holders that are also HIPAA-covered entities should also have a BAA.  

 
Disclosures by linking hub: 
Once HIPAA- and Part 2-protected information has been de-identified by a linking hub 
like LINC, it may be re-disclosed to third parties; neither HIPAA nor Part 2 restrict 
disclosures of de-identified information. “[T]he [HIPAA] Privacy Rule does not restrict 
the use or disclosure of de-identified health information, as it is no longer considered 
protected health information.”8 Likewise, Part 2 does not restrict the disclosure of de- 
 
 

 
6 83 Fed. Reg. 239, 243 (Jan. 3, 2018), available at https://www.federalregister.gov/d/2017-28400/p-38.  
7 See 42 CFR § 2.33(c) for a full list of contractual requirements. 
8 OCR, “Guidance Regarding Methods for De-identification of Protected Health Information in Accordance with the Health Insurance 
Portability and Accountability Act (HIPAA) Privacy Rule,” (rev. Nov. 6, 2015), https://www.hhs.gov/hipaa/for-
professionals/privacy/special-topics/de-identification/index.html#rationale. 

https://www.federalregister.gov/d/2017-28400/p-38
https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/privacy/special-topics/de-identification/index.html#rationale
https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/privacy/special-topics/de-identification/index.html#rationale


 

identified substance use disorder patient records,9 because it no longer constitutes 
PII.10   
 
Although de-identified data is no longer protected by HIPAA and Part 2, the possible 
risk of re-identification may still necessitate additional privacy and security safeguards. 
 
 
For additional RESOURCES:  
The resources cited in this technical assistance are also available among the Center of 
Excellence for Protected Health Information’s resource library. Please consider 
signing up for updates regarding the Center of Excellence for Protected Health 
Information, including news about the publication of new resources and training 
opportunities addressing federal privacy protections for SUD and mental health records. 
 
Resources, training, technical assistance, and any other information provided through the Center of Excellence for Protected Health 
Information do not constitute legal advice. For legal advice, including legal advice on other applicable state and federal laws, please 

seek out local counsel. 
 

Funding for the Center of Excellence for Protected Health Information was made possible by grant no. 1H79TI081743-01 from 
SAMHSA. The views expressed herein do not necessarily reflect the official policies of the Department of Health and Human 
Services; nor does mention of trade names, commercial practices, organizations imply endorsement by the U.S. Government. 

 
 

 
9 SAMHSA, “The Confidentiality of Alcohol and Drug Abuse Patient Records Regulation and the HIPAA Privacy Rule: Implications 
for Alcohol and Substance Abuse Programs,” 3 (June 2004), https://www.samhsa.gov/sites/default/files/part2-hipaa-
comparison2004.pdf. 
10 See 42 CFR § 2.11 (definition of “patient identifying information”). 
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